terminy w roku 2013:
21-23 czerwca, 5-7 lipca, 26-28 lipca, 15-18 sierpnia, 13-15 września
Orientacyjna cena: 535 zł/os. – przy grupie 45 osób
Propozycje programowe:
Zwiedzanie winnic:
Lubuscy winiarze osobiście oprowadzą gości po swoich winnicach, opowiedzą jak odbywa się produkcja wina i poczęstują naturalnymi produktami ze swoich winogron. Ci, którzy chcą poczuć namiastkę winnicy w swoim ogródku, będą mogli zakupić sadzonki winogron.
Degustacje win i miodów:
W klimatycznych winnicach i najznakomitszych gospodarstwach pszczelarskich będziemy delektować się winem poznając kompozycje smakowe i zapachowe z różnych odmian winogron oraz damy się zaskoczyć różnorodności smaków miodów spożywczych i pitnych. Będzie możliwe także zakupienie degustowanych produktów.
Zwiedzanie zabytków:
Podczas podróży odwiedzimy Zieloną Górę z jej zabytkową starówką, Palmiarnią oraz Muzeum Wina, w którym będziemy mogli przekonać się jak trudną sztuką jest produkcja dobrego trunku.
Zobaczymy także skansen w Ochli, zaczarowane miejsce, gdzie znajdziemy wystawę sprzętu winiarskiego, winnicę, a także kopalnię wiedzy o pszczelarstwie.
Relaks w Parku Wodnym w Zielonej Górze: spa, centrum wellness, baseny, zjeżdżalnie, hydromasaże, ścianki wspinaczkowe i dzikie rzeki, restauracja H2O, siłownia i fitness.
A także wiele innych atrakcji do wyboru:
– przejażdżki konne lub zwiedzanie okolicy bryczkami
– ogniska i pikniku na wyspie z kapelą ludową
– połowy ryb możliwość przyrządzenia i spożycia złowionych ryb na miejscu.
– spływy kajakowe o różnym stopniu trudności
– rejs statkiem po Odrze
ZAPRASZAMY NA WYJAZDY Z UDZIAŁEM W FESTIWALACH REGIONALNYCH:
26-28 lipca 2013 udział w obchodach Święta Miodu
W programie festiwalu: pokazy odwirowywania miodu, jarmark pszczelarski i ogrodniczy, koncerty, zabiegi kosmetyczne z zastosowaniem produktów pszczelich, degustacje miodów oraz pieczywa regionalnego, konkursy oraz w małej gastronomii, niecodzienna oferta – dania miodne.
13-15 września 2013 coroczne Winobranie w Zielonej Górze
W czasie trwania festiwalu będzie można poznać najnowsze trendy w winiarstwie oraz spróbować regionalnych win i miodów. Proponujemy także: Nocny Bieg Bachusa, udział w jarmarku regionalnym, konkurs na najlepsze wino z województwa lubuskiego, zabawy taneczne i jazzowe noce. Kluczowym punktem Winobrania jest zawsze Korowód Winobraniowy (prawie godzinna wielobarwna parada!)
Ramowy program wyjazdu:
PIĄTEK
Wyjazd w godzinach rannych.
Krótkie zwiedzanie Zielonej Góry. Miasto znane jest z kultywowanych przez wiele wieków tradycji winiarskich o czym przypomina wizyta w jedynym w Polsce Muzeum Wina i na Winnym Wzgórzu przy Palmiarni, winnicy położonej w centrum miasta.
Przejazd do hotelu. Zakwaterowanie. Obiadokolacja. Nocleg, (możliwość zorganizowania uroczystej kolacji z muzyką).
SOBOTA
Śniadanie. Udział w festiwalach regionalnych lub
Lubuska Przygoda – propozycja dla grup lubiących spędzać aktywnie czas, w programie:
– jazda konna lub bryczką przez rezerwat bociana czarnego starorzeczem Odry
– rejs po rzece Odrze do miejscowości „Stara Wieś”
– degustacja i biesiada w zabytkowej „Rybakówce” w winnicy
Alternatywą dla rejsu i jazdy konnej może być spływ kajakowy po rzece Odrze zwieńczony degustacją w winnicy.
Obiadokolacja. Nocleg.
NIEDZIELA
Śniadanie. Zwiedzanie winnic wraz z degustacją lokalnych trunków.
Programy zwiedzania do wyboru:
1. degustacja wina, deska regionalnych przekąsek lub patera owoców z winnicy oraz zwiedzanie winnicy
2.degustacja 2 gatunków wina, deska przekąsek lub owoce, gorący poczęstunek, zwiedzanie winnicy
3. degustacja 3 gatunków wina , deska przekąsek lub owoce, gorący poczęstunek, deser winogronowy , zwiedzanie winnicy.
Powrót w godzinach wieczornych.
Świadczenia zawarte w cenie:
Przejazd autokarem turystycznym, zakwaterowanie w hotelu 3 ***, wyżywienie 2 śniadania
i 2 obiadokolacje, opieka pilota na całej trasie.
Cena nie zawiera:
biletów wstępu